Wyjazd uczniów do Włoch 2024
ERASMUS+
W słonecznej Italii nauka smakuje lepiej!
Tak przynajmniej twierdzą uczestnicy projektu partnerskiego (14 uczniów wraz z nauczycielami), którzy wrócili z Viareggio.
Dzięki projektowi 𝗘𝗿𝗮𝘀𝗺𝘂𝘀+ Dobre wybory, współpraca, lepsze życie, odkryliśmy Włochy od kuchni – i to dosłownie!
Celem projektu było wykształcenie wśród uczestników potrzeby dbania o środowisko naturalne poprzez zrównoważone żywienie oraz kształtowanie umiejętności świadomych wyborów składników naszych potraw. Uczniowie Zespołu Szkół im. Mikołaja Kopernika w Sosnowcu ZDZ w Katowicach mieli okazję zajrzeć do włoskiej kuchni i uczestniczyć w przygotowaniu różnych tradycyjnych potraw.
Odwiedziliśmy również przepiękną Florencję - zwaną też "Muzeum pod gołym niebem", w której gdzie się nie obejrzeć – wszędzie pełno owoców pracy twórczej wyśmienitych artystów.
Historię oraz zwyczaje florenckie przybliżyła nam pani przewodnik, z którą wspólnie odwiedziliśmy między innymi Piazza del Duomo (Plac Katedralny) z Katedrą Santa Maria del Fiore, baptysterium San Giovanni oraz dzwonnicą Giotta, Plac Signorii – serce polityczne miasta, Piazzale degli Uffizi oraz Most Złotników (Ponte Vecchio).
Poznaliśmy też niezwykłą historię powstania wyjątkowej kopuły zaprojektowanej przez Filippa Brunelleschiego oraz podziwialiśmy kopię słynnych „Drzwi do Raju” autorstwa Lorenza Ghibertiego.
Nie zabrakło również wycieczki do Pizy, gdzie na Piazza del Duomo z bliska podziwialiśmy słynną Krzywą Wieżę (Torre pendente) i imponującą katedrę (Cattedrale di Pisa).
Podczas pobytu odwiedziliśmy lokalną szkołę ISI Marconi Viareggio, gdzie wspólnie z włoskimi uczniami przeprowadzaliśmy fascynujące eksperymenty fizyczno-chemiczne, wykorzystując produkty dostępne w każdej kuchni,
mieliśmy także okazję zobaczyć tradycyjną oliwiarnię - Frantoio di Massarosa, gdzie zgłębialiśmy tajniki produkcji oliwy.