Technik żywienia i usług gastronomicznych
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH- 343404
INFORMACJE PODSTAWOWE:
- Nauka trwa 2 lata
- Wpisowe 70 zł., czesne 190 zł./miesięcznie (dla osób legitymujących się Kartą Dużej Rodziny obowiązują zniżki we wpłatach wpisowego i czesnego)
- Oferujemy bezpłatnie dodatkowe zajęcia z e-sportu oraz kosmetologii z elementami wizażu
- Istnieje możliwość uzyskania dodatkowych certyfikatów i uprawnień podczas całego cyklu kształcenia po preferencyjnych cenach, proponowane kursy: prawo jazdy kat. B, barista, florysta, curving...i wiele, wiele innych
- Możliwość odbycia stażu zagranicznego w ramach realizowanych przez szkołę projektów unijnych, typu ERASMUS + lub PO WER
KWALIFIKACJE:
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
CELE KSZTAŁCENIA:
- ocenianie jakości żywności oraz jej przechowywania,
- porządzanie i ekspedycja potraw i napojów,
- planowanie i ocena żywienia,
- organizacja produkcji gastronomicznej,
- planowanie i organizacja usług gastronomicznych.
Technik żywienia i usług gastronomicznych kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny. Uczniowie uczą się urządzać zakłady gastronomiczne, gospodarstwo domowe, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta.
Zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznes planu itp.