Opis zawodów

ZAPISZ SIĘ

 

FRYZJER- 514101

FRK.01. Wykonywanie usług fryzjerskich

Cele kształcenia w zawodzie fryzjer:

  • wykonywanie zabiegów pielęgnacyjnych włosów,
  • wykonywanie zabiegów chemicznych włosów,
  • wykonywanie strzyżenia włosów,
  • wykonywanie stylizacji fryzur.

Kształcenie praktyczne w zakładach lub salonach fryzjerskich.

 

Fryzjer, zwany teraz coraz częściej stylistą fryzur jest osobą, która zawodowo zajmuje się układaniem fryzur zgodnie z życzeniem klienta. Zadaniem fryzjera jest odpowiednie ostrzyżenie i wymodelowanie włosów, aby osiągnąć efekt oczekiwany przez klienta. Obok strzyżenia i układania włosów, fryzjerzy zajmują się także wszelkimi rodzajami koloryzacji włosów - farbowaniem, rozjaśnianiem, tworzeniem pasemek, balejażem, dekoloryzacją.

 

SPRZEDAWCA- 522301

HAN.01. Prowadzenie sprzedaży

Cele kształcenia w zawodzie sprzedawca:

  • przyjmowanie dostaw oraz przygotowywanie towarów do sprzedaży,
  • wykonywanie prac związanych z obsługą klienta oraz realizacją transakcji kupna i sprzedaży.

Kształcenie praktyczne odbywa się w przedsiębiorstwach handlowych.

 

Sprzedawca, to osoba zajmująca się bezpośrednią i pośrednią obsługą klientów w handlu detalicznym i hurtowym. Sprzedawcy to pracownicy zatrudnieni w sklepach, hurtowniach i supermarketach, osoby realizujące czynności kupna i sprzedaży w imieniu firmy lub przedsiębiorstwa.

 

MECHANIK POJAZDÓW SAMOCHODOWYCH- 723103

MOT.05. Obsługa, diagnozowanie oraz naprawa pojazdów samochodowych

Cele kształcenia w zawodzie mechanik pojazdów samochodowych:

  • użytkowanie pojazdów samochodowych,
  • diagnozowanie pojazdów samochodowych,
  • naprawianie pojazdów samochodowych.

Kształcenie praktyczne odbywa się w warsztatch naprawy pojazdów samochodowych oraz stacjach kontroli pojazdów.

 

Mechanik pojazdów samochodowych to osoba, która zajmuje się obsługą, konserwacją i naprawą pojazdów używanych w transporcie drogowym. Do pojazdów tych zaliczamy: samochody osobowe, autobusy, samochody ciężarowe, motocykle, ciągniki rolnicze oraz pojazdy bezsilnikowe czyli przyczepy i naczepy.

 

KUCHARZ- 512001

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

Cele kształcenia w zawodzie kucharz:

  • przechowywanie żywności,
  • sporządzanie potraw i napojów,
  • wykonywanie czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.

Kształcenie praktyczne odbywa się w placówkach kształcenia praktycznego oraz restauracjach.

 

Kucharz jest osobą zawodowo zajmującą się przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Posiada wiedzę odnośnie różnych kultur kulinarnych, właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków.

 

LAKIERNIK SAMOCHODOWY- 713201

MOT.03. Diagnozowanie i naprawa powłok lakierniczych

Cele kształcenia w zawodzie lakiernik:

  • przygotowanie powierzchni do naniesienia powłok lakierniczych,
  • nanoszenie powłok lakierniczych,
  • wykonywanie renowacji powierzchni lakierowanej.

Kształcenie praktyczne odbywa się w specjalistycznych warsztatach samochodowych.

 

Mówiąc najprościej lakiernik samochodowy zajmuje się malowaniem pojazdów. To jednak zbyt ogólna i niedokładna definicja. Chcąc uczynić ją bardziej precyzyjną należy doprecyzować, że jego praca polega na przeprowadzaniu remontów i renowacji powierzchni nadwozi samochodowych.

 

 

TECHNIK INFORMATYK- 351203

INF.02. Administrowanie i eksploatacja systemów komputerowych, urządzeń peryferyjnych i lokalnych sieci komputerowych

INF.03. Tworzenie i administrowanie stronami i aplikacjami internetowymi oraz bazami danych

Cele kształcenia:

  • montowanie oraz eksploatacja komputera i urządzeń peryferyjnych,
  • projektowanie i wykonywanie lokalnych sieci komputerowych, administrowanie tymi sieciami,
  • projektowanie baz danych i administrowanie tymi bazami,
  • tworzenie stron www i aplikacji internetowych, administrowanie tymi stronami i aplikacjami.

Kształcenie praktyczne odbywa się na zasadach dualnego systemu kształcenia u pracodowaców z branży.

 

Technik informatyk to osoba, która w codziennej pracy zajmuje się doborem, instalacją i prawidłowym konfigurowaniem sprzętu komputerowego wraz z oprogramowaniem. Ponadto nadzoruje prawidłowe działanie sprzętu i oprogramowania – dokonuje okresowych przeglądów, dba o odpowiednią konserwację urządzeń, a w sytuacji awarii zajmuje się ich naprawą. Diagnozuje i eliminuje uszkodzenia powstające także w urządzeniach peryferyjnych, tj. drukarkach, skanerach itp., oraz w urządzeniach sieciowych, np. serwerach, routerach itp.

 

TECHNIK PROGRAMISTA- 351406

INF.03. Tworzenie i administrowanie stronami i aplikacjami internetowych oraz bazami danych.

INF.04. Projektowanie, programowanie i testowanie aplikacji.

Cele kształcenia:

  • tworzenie i administracja stronami WWW,
  • tworzenie, administracja i użytkowanie relacyjnych baz danych,
  • programowanie aplikacji internetowych,
  • tworzenie i administracja systemami zarządzania treścią,
  • projektowanie, programowanie i testowanie zaawansowanych aplikacji webowych,
  • projektowanie, programowanie i testowanie aplikacji desktopowych,
  • projektowanie, programowanie i testowanie aplikacji mobilnych.

Praktyczna nauka zawodu odbywa się u pracodawców w celu zastosowania i pogłębienia zdobytej wiedzy i umiejętności zawodowych w rzeczywistych warunkach pracy.

 

Programista to jeden z najlepiej zarabiających i najbardziej poszukiwanych na rynku pracy zawodów. Aby nim zostać, potrzeba kwalifikacji i umiejętności. Technik programista jest znakomitym wyborem drogi życiowej dla wszystkich, którzy z ciekawością patrzą na komputery, oraz nie przerażają ich przedmioty ścisłe. Programowanie to nie tylko pieniądze, to ciekawa pasja dająca m. in. możliwość programowania robotów, pisania gier 3D, aplikacji mobilnych, desktopowych i robienia wielu innowacyjnych, kreatywnych rzeczy (inteligentne domy itp.).

Zdobycie wykształcenia na poziomie szkoły technicznej w zawodzie technik programista umożliwi absolwentom takiej szkoły kontynuację nauki na wyższych szkołach politechnicznych lub uniwersytetach, a także pozwoli na rozpoczęcie własnej drogi zawodowej.

 

TECHNIK REKLAMY- 333907

PGF.07. Wykonywanie przekazu reklamowego.

PGF.08. Zarządzanie kampanią reklamową.

Cele kształcenia:

  • przygotowywanie elementów strategii reklamowej,
  • przygotowanie elementów kreacji reklamowej,
  • produkcja reklamy,
  • planowanie kampanii reklamowej,
  • organizacja sprzedaży reklamowej,
  • realizowanie kampanii reklamowej,
  • badanie przekazu reklamowego.

Praktyczna nauka zawodu odbywa się u pracodawców w celu zastosowania i pogłębienia zdobytej wiedzy i umiejętności zawodowych w rzeczywistych warunkach pracy.

 

Technik reklamy to bardzo ciekawy i posiadający dużą przyszłość zawód. Łączy wiedzę ekonomiczną, organizacyjną, plastyczną, psychologiczną, a także lingwistyczną. Zdobyta wiedza i umiejętności umożliwią absolwentom pozyskanie ciekawej pracy w szeroko rozumianej reklamie, która jest nieodłącznym elementem gospodarki rynkowej.

Absolwent kierunku technik reklamy to osoba, która organizuje oraz prowadzi sprzedaż produktów i usług reklamowych. Potrafi zorganizować i prowadzić kampanie reklamowe, projektuje oraz wykonuje środki reklamowe. 

 

TECHNIK HANDLOWIEC- 522305

HAN.01. Prowadzenie sprzedaży

HAN.02. Prowadzenie działań handlowych

Cele kształcenia:

  • znajomość podstaw handlu,
  • organizacja sprzedaży,
  • sprzedaż towarów,
  • organizacja działań reklamowych i marketingowych,
  • zarządzanie działalnością handlową,
  • sporządzanie dokumentacji ekonomiczno-finansowej.

 

Technik handlowiec to osoba, która potrafi wykonywać zadania zawodowe z zakresu prowadzenia sprzedaży i prowadzenia działalności handlowej. Technik handlowiec (handlowiec) potrafi przyjmować dostawy oraz przygotowywać towary do sprzedaży. Praca handlowca polega na profesjonalnej obsłudze klienta zgodnie ze standardami danej firmy. Handlowiec w zakresie wykonywania zadań zawodowych sprzedawcy wykonuje czynności zawodowe w punktach sprzedaży detalicznej, drobnodetalicznej, hurtowej oraz sklepach internetowych. Handlowiec może prowadzić obsługę klienta metodą tradycyjną, samoobsługową, preselekcji oraz wysyłkową. Do obowiązków handlowca należy prowadzenie działań reklamowych i marketingowych, organizowanie i prowadzenie działań handlowych, a także zarządzanie działalnością handlową przedsiębiorstwa.

 

TECHNIK USŁUG FRYZJERSKICH- 514105

FRK.01. Wykonywanie usług fryzjerskich

FRK.03. Projektowanie i wykonywanie fryzur

Cele kształcenia:

  • pielęgnacja włosów i skóry głowy,
  • wykonywanie nietrwałego i trwałego odkształcania włosów,
  • wykonywanie strzyżenia włosów i formowanie zarostu,
  • wykonywanie zmiany koloru włosów,
  • wykonywanie stylizacji fryzur,
  • projektowanie fryzur,
  • dokumentowanie fryzur,
  • wykonywanie fryzur na podstawie projektów.

 

Technik usług fryzjerskich to zawód dla tych wszystkich ludzi, którzy są pomysłowi, kreatywni, cenią sobie niezależność, mają poczucie piękna i estetyki. Uczniowie korzystają z najnowocześniejszego na rynku fryzjerskim, oprogramowania i sprzętu komputerowego do badania struktury włosa oraz  wykonywania projektów fryzur. Mają możliwość  podnoszenia  swoich  kompetencji w zakresie sprzedaży i ekspozycji artykułów fryzjerskich.  Szkolą się, jak umiejętnie zarządzać zespołem oraz co bardzo ważne w zawodzie fryzjera,  podstaw komunikacji z klientem.

Rynek usług fryzjerskich jest od lat ustabilizowany i zapotrzebowanie jest stałe. Technik usług fryzjerskich znajdzie zatrudnienie w renomowanych Salonach Fryzjerskich czy też Fryzjersko-Kosmetycznych. Posiada również kwalifikacje niezbędne do otworzenia własnej działalności gospodarczej.

 

TECHNIK POJAZDÓW SAMOCHODOWYCH- 311513

MOT.05. Obsługa, diagnozowanie oraz naprawa pojazdów samochodowych

MOT.06. Organizacja i prowadzenie procesu obsługi pojazdów samochodowych

Cele kształcenia:

  • wykonywanie przeglądów podzespołów i zespołów stosowanych w pojazdach samochodowych,
  • diagnozowanie stanu technicznego podzespołów i zespołów pojazdów samochodowych,
  • wykonywanie napraw pojazdów samochodowych,
  • diagnozowanie stanu technicznego pojazdów samochodowych,
  • obsługiwanie i naprawianie pojazdów samochodowych,
  • organizowanie i nadzorowanie procesu obsługi pojazdów samochodowych,
  • przeprowadzanie badań technicznych pojazdów samochodowych.

 

Technik pojazdów samochodowych to kierunek związany z diagnostyką, naprawą i obsługą współczesnych pojazdów samochodowych. Wraz z rozwojem motoryzacji wzrosło zapotrzebowanie na rynku pracy na dobrze wykształconych fachowców z zakresu naprawy i eksploatacji współczesnych pojazdów samochodowych, które są wyposażone w elektronikę i nowoczesne technologie. Kształcący się w tym kierunku uczniowie stają się specjalistami z dziedziny naprawy i eksploatacji pojazdów samochodowych, a także diagnostyki samochodowej.

Zapotrzebowanie na techników pojazdów samochodowych jest coraz większe. Zatrudnienie w zawodzie technik pojazdów samochodowych oferują: prywatne firmy świadczące usługi z zakresu diagnostyki, obsługi, naprawy, handlu i sprzedaży pojazdów, przedsiębiorstwa produkcyjne (np. fabryki samochodów), instytucje publiczne (np. miejskie zakłady komunikacji).

 

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH- 343404

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Cele kształcenia:

  • ocenianie jakości żywności oraz jej przechowywania,
  • porządzanie i ekspedycja potraw i napojów,
  • planowanie i ocena żywienia,
  • organizacja produkcji gastronomicznej,
  • planowanie i organizacja usług gastronomicznych.

 

Technik żywienia i usług gastronomicznych kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny. Uczniowie uczą się urządzać zakłady gastronomiczne, gospodarstwo domowe, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznes planu itp.